MANOLA THAI

Thaise keuken restaurant in Brussel

Thais Restaurant Manola te Brussel stelt gezondheid voorop!

28.07.2019
Thais Restaurant Manola te Brussel stelt gezondheid voorop!

De Thaise restaurants van Manola I-II en III in Brussel streven ernaar om de gezondste gerechten met de meest authentieke smaken te serveren.

Eten uit de Thaise keuken is de meest gezonde die je kunt nuttigen. In feite, worden verschillende Thaise gerechten, zoals Tom Yum soep, momenteel wetenschappelijk onderzocht vanwege de ongelooflijke gezondheids voordelen. Het is al bekend dat veel verse kruiden en specerijen die in de Thaise keuken worden gebruikt - zoals kurkuma, galanga, koriander, citroengras en verse pepers immuun- en ziektebestrijdende eigenschappen hebben. 

In dit artikel leest u meer over deze en andere ingrediënten die verantwoordelijk zijn voor de meest gezonde en smaakvolle Thaise gerechten.

Elk van de volgende Thaise ingrediënten heeft veel gezondheidsvoordelen en versterkt het immuunsysteem. Om een maximaal voordeel te halen uit deze deze voedingsmiddelen is het aan te raden deze gekoeld te gebruiken! 

Kurkuma

Curcumine, het actieve ingrediënt in kurkuma, staat bekend als een ontstekingsremmende stof die allergiesymptomen en artritis (of een andere aandoening veroorzaakt door overmatige ontsteking) helpt verlichten. Het is ook een krachtig antioxidant, die het lichaam kan beschermen tegen schade veroorzaakt door giftige stoffen en vrije radicalen. Curcumine beschermt daarnaast de bloedplaatjes in het bloed, waardoor de bloedsomloop wordt verbeterd en het hart wordt beschermd.

Als zodanig staat kurkuma bekend:

- Een waardevol spijsverteringshulpmiddel 

- Verlicht pijn bij o.a. artritis

- Bevordering van hart- en vaatziekten

- Beschermt het lichaam tegen bacteriële infecties (zoals wonden)

- Ondersteunt bij de bestrijding van huid- en borstkanker 

Wil je meer Kurkuma toevoegen aan je dagelijks eetpratoon; probeer dan één keer per week  (gele) curry met kurkuma te eten. Uiteraard kunt u bij Thais Restaurant Manola te Brussels terecht voor deze heerlijke curry. Meer over kurkuma kunt u hier lezen.

Galanga

Hoewel vreemd voor de meesten van ons in het Westen, dit lid van de gemberfamilie heeft veel van dezelfde voordelen voor de gezondheid en daarbij bevordert het de spijsvertering.

Galanga wordt hedendaags geteeld in de meeste landen in Zuidoost-Azië, maar het werd voor het eerst geoogst in China en Java om de medicinale werking en om gerechten te verrijken. Vanaf de Middeleeuwen was galanga al in heel Europa in gebruik. Galanga, door de heilige Hildegard van Bingen (1098-1179) "het kruid van het leven" genoemd, was in feite een van haar favoriete geneesmiddelen. Van doofheid tot indigestie en tot hart- en vaatziekten, deze beroemde kruidkundige gebruikte galanga voor de behandeling van zo goed als alles. 

Tegenwoordig wordt galanga op grote schaal gebruikt in de traditionele Chinese en Ayurvedische geneeskunde en wordt het in sommige opzichten vaak als nog gunstiger beschouwd dan gember.

Voordelen van galanga:

-Vermindert buikpijn klachten

-Bevordering van de spijsvertering

-Bestrijding van braken, zeeziekte en bewegingsziekte

-Verbetert de bloedcirculatie in handen en voeten

-Onstekingsremmend en wordt zo gebruikt bij de behandeling van artritis

-Ondersteunt bij de behandeling van zweren en maagontstekingen

-Helpt tegen de hik

Meer over galanga kunt u hier lezen.

Citroengras

Dit geurige citroenkruid komt veel voor in de Thaise keuken. Bovendien wordt dit kruid al sinds de oudheid gebruikt in de Chinese geneeskunde voor de volgende aandoeningen:

-Influenza en verkoudheid

-Koorts

-Hoofdpijn

-Pijn in de buikholte en andere maagaandoeningen

-Artritis 

-Schimmelinfecties

U kunt hier meer lezen over citroengras.

Koriander

In de Thaise keuken wordt koriander op twee manieren gebruikt: als zaad en als vers kruid. In het Westen staat dit kruid ook bekend als "Chinese peterselie”. Korianderzaden worden al sinds de oudheid gebruikt door genezers in Griekenland, Italië, het Verenigd Koninkrijk, China en India voor de volgende klachten:

-Darmstoornissen (inclusief een opgeblazen gevoel)

-Spijsverteringsproblemen

-Schimmelinfecties

-Verlies van eetlust

Hier kunt u meer lezen over koriander.

Cayennepeper 

Recente studies tonen aan dat het eten van deze paprikasoort u helpt beter te slapen, uw hart gezond te houden en een constant insuline- en glucoseniveau te handhaven. Van alle paprika's die tot nu toe zijn bestudeerd, lijkt het erop dat cayennepeper een van de krachtigste is in termen van gezondheidsvoordelen. Het is een van de weinige paprika's die we hier en in Noord-Amerika gebruiken (in de meeste supermarkten is cayennepeper verkrijgbaar in vlokken of poedervorm).

U kunt hier meer lezen over cayennepeper.

Kokosmelk

Kokosmelk heeft de laatste jaren een slechte reputatie verworven, terwijl het in feite een zeer gezond is. Ja, melk en kokosolie bevatten vet - maar de goede soort. 

In tegenstelling tot wat je zou denken, kokosmelk:

-Verlaagt slechte cholesterol (LDL), terwijl het een goed cholesterolgehalte bevordert

-Bevordert het imuunsysteem

-Moduleert het de metabolische functies van de stofwisseling

-Biedt waardevolle vetzuren die de meeste westerlingen missen

-Vertraagd het verouderings proces 

Meer over kokosmelk kunt u hier lezen.

Ontdek de echte smaken van Thailand bereid door getalenteerde koks die de traditie waarborgen en respecteren. Restaurant Manola te Brussel nodigt u uit voor een onvergetelijke en smaakvolle ontdekkingsreis door de Thaise keuken.


Restaurant Manola - Thaise keuken restaurant in Brussel
Thaise keuken restaurant in Brussel

Populariteit van de Thaise keuken

12.07.2019
Populariteit van de Thaise keuken

Populariteit van de Thaise keuken

De Thaise keuken heeft een lange weg afgelegd. Het is ver verwijderd van hoe deze eruit zag in de jaren vijftig en begin jaren zestig, toen de tweede Indochina-oorlog duizenden Amerikaanse soldaten naar de Thaise kust bracht. Dit was het eerste grote, directe contact met Thaise levensmiddelen voor een grote gemeenschap van buitenlanders. Tien a twintig jaar later keerden deze soldaten terug naar huis en bleken verslaafd aan de unieke smaak van Thais eten.

Mede zij hebben voor prokmotie gezorgd van de heerlijke Thaise keuken. Sommigen van hen konden terug keren naar Thailand voor meer voedsel, terwijl anderen in staat waren om Thaise restaurants te openen in hun eigen omgeving aan de west- en oostkust van de Verenigde Staten. Een voorproefje van datgene Manola, het beste Thaise restaurant in Brussel biedt om u de hele week door te serveren in een zeer aangename omgeving.

Met de inauguratie van de eerste Thaise internationale vlucht in 1963, konden buitenlanders reizen naar Thailand en Thaise restaurants in Bangkok bezoeken.  Vanwege de opkomst in transcontinentale vluchten op grote schaal, werden er regelmatig verse producten en ingrediënten van de Thaise markten naar Europa en de Verenigde Staten gevlogen.  

Om u alleen het bete te kunnen serveren, haalt restaurant Manola, op die manier dagelijks zijn ingrediënten uit Thailand.

Een paar jaar voor de eerste internationale vlucht van Thailand was Saigon al het centrum van Aziatische levensmiddelen en producten. 

De langdurige strijd tussen Vietnam en de Verenigde Staten heeft de smaak van de Zuidoost-Aziatische keuken naar Amerika gebracht. Dit wel m.u.v. het traditionele gerecht Chop Sueys (eierdooier en zoetzure varkensvlees), dat mee was genomen door de eerste Chinese immigranten.

Volgens historicus Charnvit Kasetsiri is Thailand pas echt op de kaart gezet door de democratisering van het land in de jaren zeventig, wat begon na de studentenopstand van oktober 1973.  "Thailand werd toen pas beschouwd als een opkomende democratie, niet als een dictatuur onder bewind van de Verenigde Staten,' zei hij.

Toen de Thaise democratie vorm begon aan te nemen, tussen de jaren zeventig en tachtig, is de rest van de wereld zich pas bewust geworden van Thailand. Artikelen over de Thaise politiek, haar cultuur en voedselscene verschenen steeds vaker in grote Amerikaanse en internationale publicaties zoals de Los Angeles Times, Washington Post en New York Times. Bovendien publiceren de Time and Newsweek magazines regelmatig een reeks artikelen over de Thaise keuken en aanverwante culturele onderwerpen.

De laatste tijd heeft de Thaise voedingsindustrie zich uitgebreid naar o.a. de filmindustrie en daarmee het imago van Thailand in het buitenland weten te bevorderen. De film met de naam van het populaire Thaise gerecht "Tom Yam Goong" (pittig en zure garnalensoep) is de meest populaire film in het land geworden, die bijna een miljard baht voortbracht uit de wereldwijde distributie. Zo'n wereldwijde productie over Thaise vechtkunsten en andere vormen van cultuur is niet goedkoop. De producent van de film, Sahamongkol Film, heeft meer dan 300 miljoen baht geïnvesteerd. Daarnaast heeft de Thaise regering al meer dan vijf miljard baht uitgegeven in de afgelopen vijf jaar om de Thaise keuken en de campagne "World Food" te promoten. De laatste tijd zijn ook Hollywood-films een reclame voor de Thaise keuken.

Het is gebruikelijk dat de hoofdpersonen in de films de Thaise keuken noemen in plaats van de gebruikelijke Chinese keuken. Een goed voorbeeld hiervan komt voor in de film "Bridget Jones Diaries - The Edges of Reasons" (2004), tijdens de melancholische situatie waarin de vrouwelijke hoofdpersoon zich bevond, ging zij naar een Thais restaurant. Dit is een typische en populaire indentificatie en bovendien een centrale kracht in de promotie van de Thaise keuken.

Met een toenemend aantal buitenlandse toeristen naar Thailand, eind jaren tachtig, is de Thaise keuken in populariteit gestegen. Ondanks dat er in 1981 al een miljoen buitenlandse bezoekers kwamen, bleef het aantal Thaise restaurants in het buitenland verrassend laag. Ongeveer 1.500 in minder dan 20 landen. Op dat moment waren er ongeveer 30.000 Thaise restaurants Nationaal. Echter, deze cijfers groeiden exponentieel in de jaren negentig, toen de "Amazing Thailand" campagne begon.

 De campagne van 1994 trok in 1995 meer dan vijf miljoen buitenlandse toeristen naar Thailand, waardoor het land de broodnodige extra deviezen kreeg. Dit was rond dezelfde tijd dat de Thaise democratie tot bloei kwam, institutionele democratisering heeft plaatsgevonden en daarmee bewustwording bij het publiek is ontstaan. Hiermee is tevens de weg vrijgemaakt voor het opstellen van de volksgrondwet in 1997.

Door toeneming van buitenlandse bezoekers werden er meer Thaise gerechten en ingrediënten verkocht en ook de Thaise restaurants in het buitenland namen mede hierdoor toe. Eind 2000 waren er zo’n 5.000 en dit aantal steeg tot 7.000 in 80 landen.

Ook nationaal hebben de campagnes om de Thaise keuken te promoten veel succes gehad. Afgelopen jaar waren er ongeveer 200.000 lokale Thaise restaurants in het hele land. Bovendien stimuleren belangrijke persoonlijkheden, zoals die van de koninklijke familie en het kabinet, de populariteit van de Thaise keuken in het land d.m.v. geheime recepten en boeken die zij hebben geschreven. Daarnaast richten verschillende televisieprogramma's zich nu uitsluitend op de Thaise keuken en kooktechnieken.  

Toen premier Thaksin Shinawatra de verkiezingen van 2001 won, maakte hij onmiddellijk "World Food" tot een van zijn campagnes om de Thaise keuken in het buitenland te promoten.  Hij zei dat met passende strategische planning en distributiekanalen, financiële bijstand en voedselbeheer, het aantal Thaise restaurants wereldwijd zou kunnen stijgen tot 20.000 in 2008. De capaciteit van Thailand als voedselproducerend land is zeer hoog op de internationale markt. Thailand staat momenteel op de 14e plaats als een van de grootste voedselexporteurs ter wereld.

Met uitzondering van de keukens die zijn vastgesteld door gastronomici en reistijdschriften of door schrijvers en critici van grote dagbladen is er geen officiële classificatie van de internationale keuken,

In oktober 2003 heeft de Sasin en Kellogg School of Business Administration een enquête gehouden over de perceptie van de Thaise keuken door buitenlandse bezoekers. Samen met de Chinese, Franse, Italiaanse en Indiase keuken, werd de Thaise keuken gerangschikt onder de vijf meest populaire keukens ter wereld. Dit is de eerste keer dat de Thaise keuken zo hoog op de ranglijst heeft gestaan en beter presteerde dan veel andere internationale keukens.

Een van de belangrijkste redenen voor de groeiende populariteit van Thaise voeding is het gebruik van verse kruiden en specerijen, die hedendaags een belangrijk onderdeel zijn geworden van gezondheidsbewuste klanten over de hele wereld. Kruiden tellen ook mee wanneer de Thaise keuken wordt vergeleken met andere internationale keukens. Sommige voedselcritici zouden inmiddels een voorkeur hebben voor de Thaise keuken i.p.v. de Japanse keuken, die al langer en sterker aanwezig is op de wereldvoedselmarkt, met name in Europa en de Verenigde Staten. In de jaren tachtig was de Japanse sushi het wereldwijde fenomeen. De Japanse sushi, standaarden en tekens zijn over de hele wereld verschenen. De economische groei van Japan, de stabiliteit van het politieke systeem en het succes van de Olympische Spelen van 1964 hebben duidelijk bijgedragen aan de reputatie van het land. 

Het verhaal en de ontdekkingsreis van de Thaise keuken heeft ons in staat gesteld om u echte Thaise smaken aan te bieden in het hart van Europa in onze mooie stad Brussel.

Ontdek de echte smaken van Thailand bereid door getalenteerde koks die de traditie waarborgen en respecteren. Restaurant Manola te Brussel nodigt u uit voor een onvergetelijke en smaakvolle ontdekkingsreis door de Thaise keuken.


Restaurant Manola - Thaise keuken restaurant in Brussel
Thaise keuken restaurant in Brussel

Tom Yam soep: een waar genoegen

30.06.2019
Tom Yam soep: een waar genoegen

Tom Yam soep is een gerecht dat al sinds de oudheid deel uitmaakt van de Thaise culinaire cultuur en wij hebben ervoor gekozen hierbij stil te staan en deze onder de loep te nemen. Het karakter, de indeling en het spectrum van de ingrediënten zijn in de loop der jaren aangepast, maar Tom Yam soep is nog altijd even populair onder Thailand's favoriete gerechten. Uiteraard is en zal het gerecht zich blijven ontwikkelen en aangepast worden naar onze hedendaagse voorkeuren en voedingsgewoonten. Desondanks proeft men de originele smaak - of we deze nú al dan niet tien jaar geleden voorgeschoteld kregen. Deze authentieke soep, bereid door echte Thaise chef-koks, vindt u in de zeer goede en typische Thaise restaurants van Brussel Manola - Manola II - Manola III.  

De vraag is; konden we echt troost vinden in de Tom Yam soep van weleer? Of zou het uiterlijk en de smaak ervan vreemd zijn aan onze moderne perceptie van wat een authentieke Tom Yam soep zou moeten zijn? Tom Yam soep heeft vier duidelijke smaken: onveranderlijke zuren, krachtige kruidigheid en zoutheid met compromitterende zoete tonen. Bij Manola's wordt deze soep gemaakt met respect voor en inachtneming van de traditie. 

Het heeft een speels aroma, gemaakt van o.a. citronella citrusvruchten en kaffir limoenbladeren, versterkt door een aangename geur van geroosterde chili-jam. Tom miam soep, pittige rode kerrie (gaaeng phet, แกงเผ็ด), zure kerrie (gaaeng sohm, แกงส้ม), zure soep (dtohm sohm, ต้มส้ม) en gefermenteerde vissoep (dtohm bplaa raa, ต้มปลาร้า) zijn enkele voorbeelden van gerechten die als aahaan bpra phaeht naam gaaeng (อาหารประเภทน้ำแกง) zijn geclassificeerd, letterlijk vertaald "vloeibare gerechten" doorgaans soep of kerrie genoemd.

De esthetische kwaliteit van de Siamese keuken vereist een evenwichtige maaltijd met een reeks gerechten die een scala aan smaken en texturen weerspiegelen - dit alles voor een ultiem genot van het eten. De algemene regel luidt dat voor een harmonieus en aangenaam Thais gerecht men ten minste één van elk van de volgende hoofdgroepen moet opnemen: Soep en kerrie salade, zoals yams en vlaktes (ยำ, พล่า), een pittig en zuur salade, een dip, zoals lon, chili en vissaus (เครื่องจ่องจ่องจ่องจิ้ม, น้ำพริก, หลน, น้ำปลา, น้ำปลา), een bijgerecht zoals groenten en bladeren, een gebakken gerecht, gebakken gebak, krokante noedels, kerrie geroosterd in bananenbladeren, gestoomde kerrie, gebakken kerrie en augurken (เครื่องเคียง, ทอดมัน, หมี่กรอบ, งบ, ห่อหมก, ผัดเผ็ด, ผัดพริกขิง เครื่องแนม, ผักดอง, อาจาด). 

Manola zorgt ervoor dat u het hele jaar door de echte Thaise smaken kunt ontdekken.

Naast de hoofdmaaltijd is er nog plaats gereserveerd voor een extra categorie namelijk die van de snacks (khreuuuuuuang waang, เครื่องว่าง่าง่าง่าง); dit zijn gerechten die worden genuttigd tussen de hoofdmaaltijden door, in de namiddag of laat in de nacht voor het slapen gaan. Tom Yam's twee hoofdtypen zijn dtohm dtohm yam naam sai soep (น้ำใส), een heldere, scherpe bouillon, en dtohm naam khohn soep (น้ำข้น), die populair werd in de jaren tachtig en relatief nieuw is. Een basis van citroengras, citroengrasblaadjes, galanga en kaffir is de samenstelling van het aroma tesamen met de basis van de scherpe noten van beide soorten. Daarnaast de Tom Yam, die verder worden gekruid met limoensap en vissaus, evenals een royale hoeveelheid hete pepers en verse kruiden zoals zaagtandkoriander, bladkoriander en lente-uitjes.

Chili jam wordt slechts af en toe gebruikt in Tom Yam heldere soep; terwijl in Tom Yam melkbouillon, chili jam - met koffiemelk of niet-zuivelroompoeder - een fluweelzachte laag creëert die de karakteristieke smaken omhult in een zachte en zoete bouillon.

Aan het einde van de 19e eeuw werd Tom Yam soep nog gemaakt van opgevangen regenwater - om een heldere bouillon te bereiden genaamd dtohm yam naam thaa (ต้มยำน้ำท่า) - of met kokosnootcrème, voor een zijdeachtige soep genaamd dtohm yam gathi (ต้มยำกะทิ). Tom Yam op basis van kokosnootcrème is nu bijna verdwenen van de kaart, mede doordat de verschillen tussen tom kha soep (galangal kokossoep) en Tom Yam soep vervaagd zijn. 

In diezelfde periode werden galangal en champignons ook niet opgenomen in de Tom Yam soep, en tom kha was destijds niet eens gespecificeerd als soep. Van origine was het een kippen- of eendengerecht, gestoofd in een lichte kokosnootbouillon met een royale hoeveelheid galangal. De kokosnootbouillon voegde zoetheid toe aan het vlees en galangal hielp om de geur van het vlees te verzachten. 

Het werd vervolgens geserveerd met geroosterde chili-jam die als een dip zorgde voor de smaaksensatie, gekruid langs het originele zout-bitter-zoet spectrum. 

Vandaag de dag worden citroengras, galangal, kafferlinde, champignons met vissaus, limoensap en chilipeper gebruikt in Tom Yam en Tom Kha. Nostalgische Thaise culinaire romantici kunnen hun afkeuring uiten over nieuwe trends en praktijken in het culinaire landschap, maar de waarheid is dat het aan ieder individu is om te bepalen welke receptenvariatie populair zal blijven bij toekomstige generaties en welke men zal behouden, om de toekomstige weg van de Thaise keuken vorm te blijven geven. We kunnen alleen maar hopen dat de oude Siamese culinaire wijsheid in het proces behouden blijft. 

We zien dezelfde praktijk in curry's die gebruik maken van wilde planten zoals gaaeng phak waan bpaa (แกงผักหวานป่า) - een curry die gebruik maakt van de zoete bladeren van de Melientha suavis Pierre boom - waarin rijst zou moeten helpen een gif te compenseren dat hoofdpijn kan veroorzaken. Kip en eenden waren populair in Tom Yams op basis van kokosnoot (dtohm yam gathi, ต้มยำกะทิ) maar als er vis werd gebruikt met Tom Yam op basis van kokosnoot, werd er geen rijst toegevoegd. Varkensvlees, rundvlees en ander klein wild, zoals leguaan of schildpad, die ooit populair waren, werden niet gebruikt in Tom Yam soepen. 

Strochampignons of oesterzwammen zijn nog steeds opgenomen in de moderne Tom Yam soepen, maar naast de dierlijke eiwitten, werden aan het einde van de 19e eeuw geen champignons meer toegevoegd. Als er champignons werden toegevoegd diende dit alleen als hoofdingrediënt in verschillende Tom Yam champignonsoepen. 

Dit was vooral het geval bij de zeer gewilde Tom Yam termietsoep (dtohm yam het kho:hn, ต้มยำเห็ดโคน) of Tom Yam stro champignonsoep (dtohm yam het buaa, ต้มยำเห็ดบัว) De geroosterde chili jam was ook anders. Samengesteld uit gedroogde pepers, sjalotten en knoflook, geroosterde en geplette houtskool met gefermenteerde garnalenpasta, zout en korianderwortels. Vervolgens werd de chili-jam verdund met limoensap en toegevoegd aan Tom Yam. 

Het is een echte geroosterde pepermunt jam, zonder de olie van de moderne bereiding, die doorgaans gebakken pepermunt jam wordt genoemd. De diverse lagen van smaken is een belangrijke praktijk in de Thaise keuken. Daarom wordt, waar mogelijk, een smaak geïntroduceerd met behulp van meer dan één bron om een multidimensionaal smaakprofiel te garanderen. Vroeger werden geraspte zure vruchten zoals groene mango, zure vruchten van averrhoa bilimbi (dtaling bpling, ตะลิงปลิง) of zelfs gepekelde knoflook toegevoegd aan Tom Yam soep. Echter, dit is niet langer gebruikelijk, hoogstwaarschijnlijk omdat het nu gemakkelijker is om het hele jaar door limoenen te vinden. De oude Tom Yam soepen werden afgewerkt met gebakken knoflook in de olie, korianderbladeren en lente-uitjes. 

Deze versies van de oude Tom Yam waren populair bij zowel het ‘gewone volk’ als de elite. Hieronder volgt een stapsgewijze reconstructie van Tom Yam's soep met slangenvissen (dtohm yam bplaa chaawn, ตัมยำปลาช่อน) zoals opgenomen door Maawm Sohm Jeen (Raa Chaa Noopraphan) (หม่อมซ่มจีน, ราชานุประพันธุตำรากับเขตำรากับเขตำราก์) in zijn boek "Tam Raa Gap Khao" (ตำรากับเข้า), dat in 1890 werd gepubliceerd (2433 BE, 109RE). Het recept is vergelijkbaar met de versie van prinses Kasem Sanitwong (gaaeng dtohm yam bplaa chaawn, แกงต้มยำปลาช่อน), in het boek uit 1935 "Sai Yaowapa" (สายเยาวภา จัดพิมพ์โดยสายปัญญาสมาคม), afgedrukt als een gedenkboek voor prinses Yaovabha Bongsanid, dochter van koning Chulalongkorn, Rama V (พระเจ้าบรมวงศ์เธอ พระองค์เจ์สน์สน้าเยาวภาพงศิท). Prinses Kasem Sanitwong was de kleindochter van koning Rama II en getrouwd met een van de zonen van koning Rama III. Prinses Kasem Sanitwong vraagt in haar recept om de toevoeging van kaffir limoenblaadjes bij het koken van vis, en ze maakt de chili-jam verder dikker met geroosterde mung bonen en gekookt visvlees gescheiden van de visstaart.Het soort voedsel - Thaise keuken restaurant in Brussel
Thaise keuken restaurant in Brussel

30.06.2019

De Manola restaurants presenteren de oorsprong van de Thaise lekkernijen, in Brussel. De Thaise keuken wordt gekenmerkt door kruidige specerijen en warme smaken en is beïnvloed door de Aziatische landen als China en India en andere landen en streken als het naburige Birma, Laos, Cambodja en Maleisië. Het resultaat is een interessante mix van de regionale verschillen maar ook in de variatie, door geografie en sociale groepering. 

Manola restaurants I, II en III bieden Thaise gerechten zoals u ze vandaag de dag in Thailand kunt terugvinden, met de nadruk op respect voor traditie. Net als bij de Chinese en Japanse keuken is het belangrijk om smaken, texturen, kleuren en bereidingswijzen in balans te brengen, zodat ze elkaar aanvullen. 

In Thailand eet men met name rijst, met hun kortere graansoorten in het noorden en langere graansoorten in het zuiden. Er is een grote diversiteit aan gerechten in dit tropische land door geografische ligging met bergen en lange kusten. Thailand kenmerkt zich ook door een lange en rijke geschiedenis aan stabiliteit, een grote moderne hoofdstad en haar levendige landelijke gebieden. 

De Thaise keuken staat bekend om zijn gevarieerde curry gerechten en omvat een breed scala aan kruiden met veel citrussmaken zoals kurkuma (sinaasappelkruid), citroengras, vers fruit, koriander, galangal (hele hete gember), dille, munt, basilicum met anijs, sjalotjes  rode pepers, knoflook en de Thaise vissaus ‘nam pla’. Rijst, rijstnoedels, tarwenoedels en mung bean (garen) noedels ook wel bekend als ‘glasnoedels’, eet je dus als bijgerecht. De toppings zijn o.a. strozwammen, gemalen pinda’s, curry en verschillende soorten bananen. Er wordt hierbij geen gebruik gemaakt van ingedikte maïszetmeel sausjes maar droge voedingsmiddelen dat is gemengd met kookvocht en aan de rijst wordt toegevoegd. 

De Thaise keuken maakt gebruik van verschillende kooktechnieken en kent vier basisvoedingsmiddelen in de Thaise keuken, die kunnen worden onderverdeeld in

vier verschillende categorieën: 

  1. rijst en noedels; 

  2. vis en zeevruchten; 

  3. groenten en fruit; 

  4. vlees en gevogelte.


Thaise rijst en noedels in het hartje van Brussel in de Manola restaurants

De Thaise mensen verbouwen al sinds het begin van hun geschiedenis rijst en hoewel Thailand veel juwelen bevat, kan geen enkele edelsteen concurreren met de witte parel rijst die in de meeste delen van het land in overvloed wordt geproduceerd. Het heeft zelfs hongersnood in de geschiedenis van Thailand, weten te voorkomen. Het is de stok van het leven, de standaard waarmee alle

welzijn wordt gemeten.
Een Thai zal niet vragen: ‘heb je geluncht?’ Maar hij of zij zal vragen: ‘heb je rijst gegeten?’

In mei, onder het symbolische voorbeeld van de koning, gaan Thaise boeren de velden in om het onkruid te wieden en zich klaar te maken voor het ploegen. Zodra de eerste regenbuien vallen, die ook meestal in mei plaatsvinden, wordt de rijst in kleine kwekerijen gezaaid en zorgvuldig onderhouden. In het moesseizoen groeit de scheut van een plant snel en worden de jonge planten uit de kwekerij gehaald om op het veld te worden verplant. De oogst vindt plaats in januari. De overheid heeft daarnaast ook nog een efficiënt irrigatiesysteem opgezet, dat in sommige gebieden een tweede oogst heeft opgeleverd.

Onder de vele soorten rijst heeft Thailand een bijzonder fijne soort langkorrelige rijst, de zogenaamde jasmijnrijst, die vaak bestemd is voor de export. De rijst wordt gekookt in zoutvrij water, om de pikantheid van de gerechten in balans te brengen. Het geheim van deze perfecte rijst is de hoeveelheid water die gebruikt wordt. Het waterniveau in de pan moet zich in een eenheid boven de rijst bevinden, al het water moet tijdens het koken worden geabsorbeerd zodat de rijst stevig en zacht blijft. Korte, kleverige rijst, ook wel ‘kleef rijst’ genoemd, is de favoriet van de bergbewoners en de Issan groeperingen, die in het noordoosten van het land wonen. Elders wordt het meestal gebruikt in desserts.

Thais koken heeft over het algemeen meer rijst nodig voor een maaltijd. Zo heb je ook de Khao Phad (gebakken rijst) gerechten die zijn gemengd met kip, ham, garnalen of eieren en op smaak gebracht met knoflook, ui en basilicum. Ingrediënten kunnen worden fijngehakt, in plakken gesneden of geplet, voordat ze worden gemengd met de Khao Phad.

Het beste gereedschap om rijst te bakken is een wok (een diepe, kegelvormige pan), die gemakkelijk verkrijgbaar is in de Aziatische winkels. Hoog vuur is vereist en de rijst moet goed worden gemengd met de ingrediënten van de kruiden wat dan kan leiden tot spattende en indringende geuren.


In Thailand is de keuken gunstig gelegen in een klein open houten schuurtje en de wind waait er sterke geuren uit waar in het Westen, een efficiënte afzuigkap in de keuken een geschikt alternatief zal zijn.
Khao phad wordt bereid als 1 gerecht terwijl de gewone rijst wordt geserveerd met een selectie van vlees, vis en groenten.

Thailand biedt, net als andere Aziatische landen die ook beïnvloed worden door de Chinezen, veel noedelspecialiteiten met een grote verscheidenheid aan soorten noedels. Zo heb je rode bonennoedels, rijstnoedels en tarwemeelnoedels, met of zonder eieren. Ze zijn allemaal te vinden in heerlijke recepten, op verschillende manieren gekookt en gecombineerd met verschillende ingrediënten. Manola biedt u haar authentieke gerechten met Thaise rijst van topkwaliteit.

Kom en geniet van een uitzonderlijke culinaire ervaring dankzij de getalenteerde Thaise chef-koks in onze Manola I-II en III restaurants.

Vis en zeevruchten in het hartje van Brussel in Manola restaurants

De liefde van Thaise gemeenschap voor vis en zeevruchten is geboren uit de vrijgevigheid van de natuur. De kustlijn langs de Andamanse Zee en de Golf van Thailand is lang met grote rivieren, vol met allerlei vissoorten.

De stromen van noord naar zuid door het land en een labyrint van kanalen doorkruist de vlakte. Overal zijn vissers te zien die hun netten gooien, trekken en slepen om geld te verdienen en voedsel te verkrijgen.

Landbouwers beschouwen hun klongs (irrigatie- en transportkanalen) als belangrijke

eiwitbronnen voor de verrijking van de rijst, die ze verbouwen. Thaise vissers varen het hele jaar door.

De vis in Thailand komt het meest uit de overvloedige zeeën, meren en rivieren die het land heeft. Ze gebruiken garnalen, inktvis, krabben en ontelbare soorten vis in hun keuken. In de buurt van een badplaats, wordt elke bezoeker aangemoedigd om te genieten van verse zeevruchten en lokale bereidingswijzen. 


Onze Thaise Manola restaurants in Brussel bieden verse visgerechten met authentieke Thaise smaken! 

Thaise groenten, hier in het hartje van Brussel, in onze Manola restaurants

Neem Thais koken in uw verbeelding en u zult denken aan alle aroma smaken en knapperige groenten, geserveerd in een rijke, romige kokossaus.
In de meeste Thaise gerechten proeft u de typische smaken van gember, knoflook, limoen en kokosmelk. En, in tegenstelling tot de meeste Aziatische gerechten, worden de meeste Thaise gerechten gekookt in een saus die meer op soep lijkt. In Manola zult u de aroma’s van deze heerlijke Thaise groenten terugvinden zoals Thaise basilicum, kaffir limoenblaadjes, citroengras, gember, knoflook, limoen en smakelijke waterspinazie.


Thais vlees en gevogelte, in het hartje van Brussel, hier in onze Manola restaurants

Net als bij andere Aziatische landen, is het duidelijk dat de Thaise bevolking een grote liefde en voorkeur heeft voor varkensvlees en kip. Varkensvlees en kip overheersen, omdat ze heerlijk zijn in honderden verschillende gerechten en hoewel Thailand koeien en buffels heeft, worden ze niet veel gegeten in de Thaise keuken. Veel westerlingen zullen ‘Penang Beef’ bijvoorbeeld, waarschijnlijk in een minder aanbod terugvinden. 

Ontdek de echte Thaise smaken bereid door getalenteerde koks, die de traditie respecteren. Het beste Thaise restaurant “Manola Brussels” nodigt u uit om echte Thaise gerechten te ontdekken en met u te delen.Restaurant Manola - Thaise keuken restaurant in Brussel
Thaise keuken restaurant in Brussel

Thais straatvoedsel

12.02.2019
Thais straatvoedsel

Street Food is een essentieel onderdeel van ons Thaise DNA!

In Bangkok kunt u bijna 24 uur per dag eten! De street food stands zijn net zo gemakkelijk terug te vinden op straat, als op de nachtmarkten in Thailand. De prijs? Tussen 40 en 80 baht (dat is omgerekend tussen de 1-2 euro)! Niet veel dus voor allerlei lekkere gerechten. De must-have is de PAD THAI (gebakken noedels die iedereen kent), de SATAY KAI (die kleine gegrilde kipspiesjes met pindasaus), SOM TAM (kruidige groene papajasalade) en allerlei soorten noedelsoepen. 

Voor de zoete kleine lekkernijen is er een brede selectie van kant-en-klaar vers gesneden fruit of andere typische desserts zoals de heerlijke bananenpannenkoeken. Liefhebbers van de authentieke Thaise keuken mogen deze ervaring niet missen tijdens hun

reis!

Ontdek de echte smaken van Thailand bereid door getalenteerde koks die de traditie waarborgen en respecteren. Restaurant Manola te Brussel nodigt u uit voor een onvergetelijke en smaakvolle ontdekkingsreis door de Thaise keuken.Thaise smaken - Thaise keuken restaurant in Brussel