MANOLA THAI

20.08.2019


-

Pad Thai: een eenvoudig, fijn en heerlijk gerecht

28.07.2019
Pad Thai: een eenvoudig, fijn en heerlijk gerecht

Vind dit gerecht in het beste Thaise restaurant van Brussel: Manola.

Pad Thai het hoofdgerecht van de Thaise keuken. U kunt het overal in Thailand vinden, het is betaalbaar en is meestal gekookt en geserveerd binnen enkele minuten. Als toerist in het land van de glimlach mag dit gerecht niet worden overgeslagen. Hieronder kort de geschiedenis van dit heerlijke gerecht.


Aan het eind van de jaren dertig kwam Plaek Phibunsongkhram, of Phibun, aan de macht in Thailand. Veel veranderingen werden doorgevoerd omdat het land zich aanpaste aan de nieuwe leider die het land wilde verwesteren. Hij probeerde dit op verschillende manieren te doen, bijvoorbeeld door de naam van het land te veranderen van Siam naar Thailand. Daarnaast besloot hij een wedstrijd te organiseren om het nieuwe nationale gerecht van Thailand te bepalen, om,zo op een andere manier het land te transformeren in de hoop de identiteit en cultuur te definiëren. Het resultaat: de Pad Thai.


Manola's Pad Thai is uitzonderlijk omdat het de strikte Thaise traditie respecteert.

Als onderdeel van Thailand's onafhankelijkheid en modernisering, waren de culturele mandaten die Phibun in het leven heeft geroepen erop gericht om het land minder te laten beïnvloeden door China. Het nieuwe nationale gerecht ontkwam gewoonweg niet aan zijn banden met China, want roerbakgerechten en noedels zijn beide Chinese praktijken. 

Zoals met bijna alles wat er in Thailand gebeurt, zijn de Thais in staat geweest om het toch een eigen draai te geven, het uniek te maken en tevens passend bij deze “koninklijke speeltuin“. Bij de vervaardiging van de meest opmerkelijke Thaise gerechten is er geen smaak meer op de achtergrond aanwezig. Kruidige, zure, zoete, zoute en bittere smaken verschijnen allemaal in hetzelfde gerecht op de voorgrond, Pad Thai is daarbij geen uitzondering. Palmsuiker maakt het zoet, de beroemde Thaise chili geeft het gerecht zijn kruidigheid en tamarinde helpt om het zowel zoet als zout/zuur te maken.


De authentieke Pad Thai van Bangkok 

Nadat de Pad Thai de bijnaam van het nationale gerecht had gekregen, duurde het niet lang voordat het in het hele land erg populair werd. Naast de heerlijke smaak was het gemakkelijk en snel te koken en i.v.m. het frituurproces bij andere gerechten werd het als hygiënischer beschouwd. De Pad Thai werd serieus gepromoot door Phibun, die zelfs zo ver ging dat sommige buitenlandse verkopers, waaronder Chinezen, verboden werd om buitenlandse levensmiddelen te verkopen. Daarnaasr werden er Thaise recepten en voedselkarren uitgedeeld.


De hedendaagse Pad Thai 

Tegenwoordig is het Thaise Pad Thai overal in Thailand te vinden. Van de bergen in het noorden tot de drukke straten van Bangkok ontbreekt het niet aan dit populaire gerecht. Pad Thai wordt meestal gekookt met garnalen en tofu, maar er zijn verschillende varianten, zoals met kip, rundvlees, of een vegatarische versie. Wat uw voorkeur ook mogen zijn, ga ervoor zitten eet en geniet van deze heerlijke maaltijd bij Manola te Brussel, u waant zich gewoonweg in Thailand.

Ontdek de echte smaken van Thailand bereid door getalenteerde koks die de traditie waarborgen en respecteren. Restaurant Manola te Brussel nodigt u uit voor een onvergetelijke en smaakvolle ontdekkingsreis door de Thaise keuken.-

Thais Restaurant Manola te Brussel stelt gezondheid voorop!

28.07.2019
Thais Restaurant Manola te Brussel stelt gezondheid voorop!

De Thaise restaurants van Manola I-II en III in Brussel streven ernaar om de gezondste gerechten met de meest authentieke smaken te serveren.

Eten uit de Thaise keuken is de meest gezonde die je kunt nuttigen. In feite, worden verschillende Thaise gerechten, zoals Tom Yum soep, momenteel wetenschappelijk onderzocht vanwege de ongelooflijke gezondheids voordelen. Het is al bekend dat veel verse kruiden en specerijen die in de Thaise keuken worden gebruikt - zoals kurkuma, galanga, koriander, citroengras en verse pepers immuun- en ziektebestrijdende eigenschappen hebben. 

In dit artikel leest u meer over deze en andere ingrediënten die verantwoordelijk zijn voor de meest gezonde en smaakvolle Thaise gerechten.

Elk van de volgende Thaise ingrediënten heeft veel gezondheidsvoordelen en versterkt het immuunsysteem. Om een maximaal voordeel te halen uit deze deze voedingsmiddelen is het aan te raden deze gekoeld te gebruiken! 

Kurkuma

Curcumine, het actieve ingrediënt in kurkuma, staat bekend als een ontstekingsremmende stof die allergiesymptomen en artritis (of een andere aandoening veroorzaakt door overmatige ontsteking) helpt verlichten. Het is ook een krachtig antioxidant, die het lichaam kan beschermen tegen schade veroorzaakt door giftige stoffen en vrije radicalen. Curcumine beschermt daarnaast de bloedplaatjes in het bloed, waardoor de bloedsomloop wordt verbeterd en het hart wordt beschermd.

Als zodanig staat kurkuma bekend:

- Een waardevol spijsverteringshulpmiddel 

- Verlicht pijn bij o.a. artritis

- Bevordering van hart- en vaatziekten

- Beschermt het lichaam tegen bacteriële infecties (zoals wonden)

- Ondersteunt bij de bestrijding van huid- en borstkanker 

Wil je meer Kurkuma toevoegen aan je dagelijks eetpratoon; probeer dan één keer per week  (gele) curry met kurkuma te eten. Uiteraard kunt u bij Thais Restaurant Manola te Brussels terecht voor deze heerlijke curry. Meer over kurkuma kunt u hier lezen.

Galanga

Hoewel vreemd voor de meesten van ons in het Westen, dit lid van de gemberfamilie heeft veel van dezelfde voordelen voor de gezondheid en daarbij bevordert het de spijsvertering.

Galanga wordt hedendaags geteeld in de meeste landen in Zuidoost-Azië, maar het werd voor het eerst geoogst in China en Java om de medicinale werking en om gerechten te verrijken. Vanaf de Middeleeuwen was galanga al in heel Europa in gebruik. Galanga, door de heilige Hildegard van Bingen (1098-1179) "het kruid van het leven" genoemd, was in feite een van haar favoriete geneesmiddelen. Van doofheid tot indigestie en tot hart- en vaatziekten, deze beroemde kruidkundige gebruikte galanga voor de behandeling van zo goed als alles. 

Tegenwoordig wordt galanga op grote schaal gebruikt in de traditionele Chinese en Ayurvedische geneeskunde en wordt het in sommige opzichten vaak als nog gunstiger beschouwd dan gember.

Voordelen van galanga:

-Vermindert buikpijn klachten

-Bevordering van de spijsvertering

-Bestrijding van braken, zeeziekte en bewegingsziekte

-Verbetert de bloedcirculatie in handen en voeten

-Onstekingsremmend en wordt zo gebruikt bij de behandeling van artritis

-Ondersteunt bij de behandeling van zweren en maagontstekingen

-Helpt tegen de hik

Meer over galanga kunt u hier lezen.

Citroengras

Dit geurige citroenkruid komt veel voor in de Thaise keuken. Bovendien wordt dit kruid al sinds de oudheid gebruikt in de Chinese geneeskunde voor de volgende aandoeningen:

-Influenza en verkoudheid

-Koorts

-Hoofdpijn

-Pijn in de buikholte en andere maagaandoeningen

-Artritis 

-Schimmelinfecties

U kunt hier meer lezen over citroengras.

Koriander

In de Thaise keuken wordt koriander op twee manieren gebruikt: als zaad en als vers kruid. In het Westen staat dit kruid ook bekend als "Chinese peterselie”. Korianderzaden worden al sinds de oudheid gebruikt door genezers in Griekenland, Italië, het Verenigd Koninkrijk, China en India voor de volgende klachten:

-Darmstoornissen (inclusief een opgeblazen gevoel)

-Spijsverteringsproblemen

-Schimmelinfecties

-Verlies van eetlust

Hier kunt u meer lezen over koriander.

Cayennepeper 

Recente studies tonen aan dat het eten van deze paprikasoort u helpt beter te slapen, uw hart gezond te houden en een constant insuline- en glucoseniveau te handhaven. Van alle paprika's die tot nu toe zijn bestudeerd, lijkt het erop dat cayennepeper een van de krachtigste is in termen van gezondheidsvoordelen. Het is een van de weinige paprika's die we hier en in Noord-Amerika gebruiken (in de meeste supermarkten is cayennepeper verkrijgbaar in vlokken of poedervorm).

U kunt hier meer lezen over cayennepeper.

Kokosmelk

Kokosmelk heeft de laatste jaren een slechte reputatie verworven, terwijl het in feite een zeer gezond is. Ja, melk en kokosolie bevatten vet - maar de goede soort. 

In tegenstelling tot wat je zou denken, kokosmelk:

-Verlaagt slechte cholesterol (LDL), terwijl het een goed cholesterolgehalte bevordert

-Bevordert het imuunsysteem

-Moduleert het de metabolische functies van de stofwisseling

-Biedt waardevolle vetzuren die de meeste westerlingen missen

-Vertraagd het verouderings proces 

Meer over kokosmelk kunt u hier lezen.

Ontdek de echte smaken van Thailand bereid door getalenteerde koks die de traditie waarborgen en respecteren. Restaurant Manola te Brussel nodigt u uit voor een onvergetelijke en smaakvolle ontdekkingsreis door de Thaise keuken.


-

12.07.2019


-

30.06.2019


-