MANOLA THAI

Thaise keuken restaurant in Brussel

Manola in de krant!

10.11.2019
Manola in de krant!

Hieronder vindt u een uittreksel over Manola, uit het krantenartikel van SudPress:

Manola bestaat niet uit één maar drie restaurants en is gelegen in de "Quartier des Libertés" in Brussel, op het Madouplein in Sint-Joost. Achter het merk staat een grote groep aan trouwe klanten voor wie al 6 jaar haar Thaise keuken wordt aangeboden en voor wie dit is aangepast op hun smaak.

Gelegen aan de rue de l'Enseignement, rue de la Croix de Fer en place Madou, op enkele stappen van elkaar vandaan, bevinden zich de drie restaurants van Manola. Een tal aan mogelijkheden om Manola's Thaise keuken te eten, in het kantoordistrict tussen het Royal Park, de kleine gordel en de Royal Street. 

'Welkom bij Em' (dat is zijn bijnaam), die Manola's restaurants runt.Restaurant Manola - Thaise keuken restaurant in Brussel
Thaise keuken restaurant in Brussel

Thaise gerechten per regio

22.09.2019
Thaise gerechten per regio

Er zijn honderden Thaise gerechten. De Thaise keuken staat bekend om zijn kruidigheid en om zijn evenwicht tussen de vijf basissmaken in elk gerecht of gedurende de hele maaltijd - kruidig, zuur, zoet, zout en bitter (optioneel).

 De Thaise keuken staat ook bekend om het royale gebruik van verse (in plaats van gedroogde) kruiden en specerijen en vissaus. Elk Thais gerecht heeft meer dan 3-4 smaken. De ingrediënten in elk gerecht harmoniseren niet alleen alle smaken, maar maken het ook heerlijk smakelijk.

Traditioneel hebben Thaise koks en gezinnen meestal veel tijd nodig om de ingrediënten te bereiden en te koken, dus samenwerking en teamwork zijn nodig om een gezinsmaaltijd te bereiden. Het proces van de Thaise keuken verklaart het Thaise leven: de tradities, gewoontes en cultuur.

Er waren veel Thaise families waarin familieleden in een warme en intieme relatie samenleven. In de keuken hebben Thaise familieleden als team hun steentje bijgedragen. Zo hielpen kinderen bij de bereiding van curryschotels met lichte taken zoals het snijden van basilicumblaadjes en konden volwassenen kokosnoot drukken en pepers en specerijen pletten.

Hoewel het wordt beschouwd als een unieke keuken, zou de Thaise keuken nauwkeuriger worden omschreven als vier regionale keukens die overeenkomen met de vier belangrijkste regio's van het land: Noord, Noordoost (of Isan), Centraal en Zuid. Elke keuken heeft soortgelijke levensmiddelen of levensmiddelen die zijn afgeleid van die van de buurlanden.

Centraal-Thailand
Centraal-Thailand staat bekend om zijn gematigde smaak met kruiden en suiker. De meeste kokosmelk curry's zijn afkomstig uit centraal Thailand. Bijvoorbeeld, Kaeng Kaew Wan (groene curry), Tom Yam (pittige zure soep), Tom Kha (kokosmelk soep), Panang Curry (droge rode curry).

Noord-Thailand
Noord-Thaise gerechten zijn licht van smaak, met een beetje kruiden, niet topzout en de meeste zijn suikervrij. De meest populaire gerechten zijn Sai-ua (Noord-Thaise worsten), Nam-Prig Ong (varkensgehakt en tomatenpuree), Kaeng Kare (vegetarische curry) en Cape Moo (Som Tam (papajasalade) is een gerecht uit het noordoosten).

Noordoost (of Isan)
De keuken van Noordoost-Thailand (of Isan) is sterk beïnvloed door Laos. Bijvoorbeeld, Lap en Tom Sabb. Traditioneel zeer pittige en sterk smakende gerechten, die laten zien dat Noordoost-Thais houdt van sterke smaken met pepers, zout, kruiden en specerijen.

Zuid-Thailand
Het zuiden staat bekend om een zeer sterke smaak van voedsel met pittige kruiden, zoals kurkuma, en heeft de neiging om kokosmelk te bevatten. Bijvoorbeeld Kaeng Leang, Kaeng Tai-pla en Kua Kling.

In feite heeft Thais eten altijd verschillende soorten groenten als hoofdingrediënt. Ze zijn te vinden in veel kerriegerechten met of zonder kokosmelk, roerbakken, in salades en met chilipasta. Aangezien de ingrediënten in de Thaise voeding kleine hoeveelheden vet en vlees bevatten, hebben de Thaise mensen het geluk dat hun vetinname veel lager is dan die van de meeste westerlingen.

Veel van de populaire gerechten die in Thailand worden geconsumeerd, zijn van oorsprong Chinese gerechten die door de Chinese emigratie naar Thailand zijn gebracht. Deze gerechten zijn onder andere Jok (rijstsoep), Kway teow (noedelsoep), Khao Kha Moo of Moo Pa-loh (varkensstoofpot, met of zonder rijst) en Khao Mun Gai (gekookte kip op licht gestoomde rijst). De Thais hebben deze gerechten echter aangepast en gemodificeerd om ze aan te passen aan de lokale Thaise smaak.

Waarom is de Thaise keuken een internationale favoriet?

Niet alleen de unieke smaak van elk gerecht, maar er zijn ook andere redenen waarom de Thaise keuken populair is onder buitenlanders. Decoratie, de Thaise keuken heeft een aantrekkelijke decoratie die eetlust opwekt. Zo is Thais fruit- en groentesnijwerk een kunst die in de keuken is geïntroduceerd, waardoor je gefascineerd raakt door de delicate bereiding. Bovendien heeft Thaise voeding zowel voedings- als medicinale waarden, verkregen uit ingrediënten zoals groenten, specerijen en kruiden en zonder kunstmatige smaakstoffen. Daarnaast kan Thais eten in harmonie met ander voedsel worden genomen, bijvoorbeeld Pad Kaprao als spaghettisaus, en Nam-prig Pao, chilipasta, als broodbeleg of broodbeleg.

De wijsheid, kunst en cultuur van het Thaise volk worden vertaald naar de Thaise keuken. Het onthult de kenmerken van het Thaise volk: hun delicate smaak, discipline, gedragsregels, artistieke smaak en menselijke relaties. De Thaise keuken gaat dus niet alleen over eten, het is ook een kunst om te leren.

Vind de echte Thaise smaken bereid door getalenteerde chef-koks die de traditie respecteren. Het beste Thaise restaurant Manola Brussels nodigt u uit om het echte Thaise eten te ontdekken en te leren kennen.
Restaurant Manola - Thaise keuken restaurant in Brussel
Thaise keuken restaurant in Brussel

Uber Eet en Manola: een avontuur dat begint

01.09.2019
Uber Eet en Manola: een avontuur dat begint

Via Uber Eats kunt u vanaf heden de beste Thaise gerechten uit Brussel vanuit restaurant Manola III laten thuis bezorgen.

We hebben lang op dit moment gewacht maar nu is het zover! U kunt nu de beste Thaise gerechten bestellen bij Manola III Restaurant via Uber Eats.

Uber Eats (voorheen UberEATS) is een kant-en-klaarmaaltijdendienst van de oprichters van Uber. U kunt bestellen via de mobiele applicatie of via de website.

Deze dienst is inmiddels wereldwijd beschikbaar: Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa, Australië, Azië en in enkele steden in Afrika.

Hoe werkt het?

1. Pak u smartphone, download de Uber Eats applicatie, maak een account aan zodat u overal kunt bestellen. Uber Eats biedt u de mogelijkheid om te kiezen uit honderden restaurants, waaronder het Thaise restaurant Manola III. Zodra de applicatie is gedownload, worden uw Thaise fijnproevers direct naar het Manola III-restaurant gedirigeerd, dat u snel na uw zoekopdracht zult vinden. U krijgt het menu te zien waaruit u uw keuze kunt maken en vervolgens elk gerecht dat u wilt kunt toevoegen aan het winkelmandje. De desktop versie werkt op dezelfde manier, u gaat daarvoor online naar 

https://www.ubereats.com/fe-BE/brussels/food-delivery/manola-3/tq-rEPmbR8CuJa-2hgG6Tw/  

2. Bestel het volgende

De tweede stap is de bestelling. Wanneer u klaar bent om tot betaling over te gaan, kunt u uw adres, de prijs (incl. BTW en bezorgkosten) en de geschatte levertijd bekijken. Als alles klopt, drukt u op ‘bestelling plaatsen’. Vanuit Manola gebruiken wij voor betaling automatisch de geregistreerde betaalkaart, zodat u nooit contant geld nodig heeft.

3. Volg uw bestelling

Volg uw bestelling in de applicatie. Allereerst ziet u dat het restaurant uw bestelling accepteert en met de voorbereiding ervan aan de slag gaat. Zodra de bestelling bijna klaar is, gaat een Uber-partner in de buurt (met de auto, fiets of scooter) naar het restaurant om het op te halen. Tenslotte brengt de koerier uw bestelling tot aan uw voordeur. U kunt zijn naam en foto zien en zijn vooruitgang volgen op de kaart via de applicatie.

In 2019 kondigde Uber Eats aan dat het in de toekomst voedsel aan zijn klanten zal leveren door middel van drones en ging het een partnerschap aan met Apple voor de lancering van hun Apple Card credit card. Vooralsnog geen zorgen, het zullen menselijke koeriers zijn die u onze goede Thaise gerechten bezorgen!  

Ontdek de echte Thaise smaken bereid door getalenteerde koks die de traditie respecteren. Het beste Thaise restaurant Manola Brussels nodigt u uit om echte Thaise gerechten te ontdekken en te delen. 

Ontdek de echte smaken van Thailand bereid door getalenteerde koks die de traditie waarborgen en respecteren. Restaurant Manola te Brussel nodigt u uit voor een onvergetelijke en smaakvolle ontdekkingsreis door de Thaise keuken.Catering - Levering - Afhaalmaaltijden - Thaise keuken restaurant in Brussel
Thaise keuken restaurant in Brussel

Som Tom Salade: Manola Brussel

20.08.2019
Som Tom Salade: Manola Brussel

Wat is Som Tam salade?

Som Tam salade is een Thaise papaja salade. Zoals de meeste Thaise gerechten triggert Som Tam de smaakpapillen met zijn zoete, kruidige, zoute en zure elementen.

Som Tam salade wordt geserveerd in restaurants en markten door heel Thailand echter, heeft elke regio een andere versie van het gerecht.

Over het algemeen wordt deze salade in Thailand bereid in het bijzijn van de klant. Niet iedereen is gewend aan de pittige smaak van de Thaise keuken, maar vraag de chef-kok gerust om pepers te gebruiken.

De oorsprong van de Som Tam salade 

In Laos, Cambodja en Vietnam behoren verschillende soorten papaja salades tot de basisvoedingsmiddelen. Volgens sommigen is het gebruik van groene papaja's in salades afkomstig uit Laos, de noordoostelijke buur van Thailand. Groene papaja salade staat in Laos bekend als Tam Maak. Daarnaast wordt er in dat gebied vaak aubergine aan papaja salade toegevoegd en wordt er in plaats van vissaus gefermenteerde vispasta gebruikt.

De theorie dat groene papaja salade afkomstig is uit Laos verklaart waarom Som Tam salade zo populair is in Isaan. Isaan is namelijk de grootste en meest noordelijke regio van Thailand en deelt zijn grens met Laos.

De Isaan is gewend om zich te laten inspireren door de Laotiaanse keuken. In beide keukens vindt men dan ook kleefrijst, ingemaakte krabben, olijven, tamarindesap en vis in overvloed. Andere delen van Thailand geven de voorkeur aan zoetere ingrediënten en rijst met fijne jasmijn.

De Som Tam salade heette oorspronkelijk Tam Bak Hoong in Lao Isaan-dialect. Bak hoong betekent "papaja" en Tam betekent "gehamerd". Gezien de manier waarop het wordt gemaakt, is het in ieder geval logisch dat groene papaja salade "geplette papaja" wordt genoemd.

Toen migrantenarbeiders Isaan verlieten naar Bangkok, deelden ze hun liefde voor groene papajasalade. Het recept is in de loop der jaren geëvolueerd en heeft gaandeweg de Thaise naam Som Tam gekregen.

Welk (bij)gerecht past goed bij Som Tam salade?

Een unieke combinatie van ingrediënten maakt Som Tam even geurig als smakelijk. Het kan als hoofdgerecht of als bijgerecht dienen. Meestal worden vis en gegrilde kip toegevoegd aan Som Tam, maar sommige chef-koks serveren Som Tam liever met soft-shell krabben of kippenvleugels.

Som Tam salade wordt bijna altijd geserveerd met kleefrijst. Kleverige rijst staat erom bekend de kruidigheid van hete pepers te minderen.

Hoe maak je Som Tam salade?

Ingrediënten :

-5 Thaise rode pepers

-3 teentjes knoflook, fijngehakt

-1/2 kopje geraspte wortelen

-Een handvol cherrytomaatjes

-1/4 kopje geroosterde pinda's en noten

-Een eetlepel vissaus

-Een eetlepel palmsuiker

-Een theelepel gedroogde garnalen

-Het sap van een limoen

-Een onrijpe papaja

Meng de Thaise pepers en knoflook met behulp van een vijzel en stamper. Maal de ingrediënten fijn terwijl u de vissaus, de gedroogde garnalen en het limoensap toevoegt. Blijf gedurende enige tijd de saus fijn stampen in de vijzel. Het laatste ingrediënt in Som Tam saus is palmsuiker. De saus is pas gereed zodra de palmsuiker volledig is opgelost.

Traditionele Som Tam recepten vereisen een onrijpe papaja. Onrijpe papaja's hebben namelijk een licht zoete smaak in vergelijking tot de overheersende zoete smaak van rijpe papaja's. De zoetigheid van de papaja balanceert de smakelijke Som Tam saus. Onrijpe papaja's geven daarnaast ook een knapperige textuur aan de salade.

Kies een groene papaja aan de buitenkant. Over het algemeen bevatten deze iets minder vruchtvlees t.o.v. een rijpe papaja. De binnenkant van de papaja zal lichtgroen of wit zijn en de kleine witte parelachtige zaden zullen pas zwart kleuren zodra de vrucht rijp is. 

Schil de papaja met een mes of aardappelschiller. Verwijder de papajazaden. Spoel het geschilde fruit af om het overtollige zuur te verwijderen.

Na het hakken van de papaja, schraap je voorzichtig het oppervlak van de vrucht af met je hakmachine. Het moet er ongeveer uitzien als papaja chips, vergelijkbaar met de papaja chips die gewoonlijk wordt gebruikt in een koolsalade. 

De Som Tam salade is vers op zijn lekkerst en zal daarmee velen een fantastische smaaksensatie laten beleven! 

Met liefde en toewijding bereidt onze chef-kok 5 dagen per week authentieke Som Tam salades. Ontdek daarom de echte Thaise smaken bereid door getalenteerde koks die de traditie respecteren. Het beste Thaise restaurant Manola te Brussel nodigt u uit om authentieke Thaise gerechten te ontdekken en te delen.  

Ontdek de echte smaken van Thailand bereid door getalenteerde koks die de traditie waarborgen en respecteren. Restaurant Manola te Brussel nodigt u uit voor een onvergetelijke en smaakvolle ontdekkingsreis door de Thaise keuken.

Thaise smaken - Thaise keuken restaurant in Brussel
Thaise keuken restaurant in Brussel

Pad Thai: een eenvoudig, fijn en heerlijk gerecht

28.07.2019
Pad Thai: een eenvoudig, fijn en heerlijk gerecht

Vind dit gerecht in het beste Thaise restaurant van Brussel: Manola.

Pad Thai het hoofdgerecht van de Thaise keuken. U kunt het overal in Thailand vinden, het is betaalbaar en is meestal gekookt en geserveerd binnen enkele minuten. Als toerist in het land van de glimlach mag dit gerecht niet worden overgeslagen. Hieronder kort de geschiedenis van dit heerlijke gerecht.


Aan het eind van de jaren dertig kwam Plaek Phibunsongkhram, of Phibun, aan de macht in Thailand. Veel veranderingen werden doorgevoerd omdat het land zich aanpaste aan de nieuwe leider die het land wilde verwesteren. Hij probeerde dit op verschillende manieren te doen, bijvoorbeeld door de naam van het land te veranderen van Siam naar Thailand. Daarnaast besloot hij een wedstrijd te organiseren om het nieuwe nationale gerecht van Thailand te bepalen, om,zo op een andere manier het land te transformeren in de hoop de identiteit en cultuur te definiëren. Het resultaat: de Pad Thai.


Manola's Pad Thai is uitzonderlijk omdat het de strikte Thaise traditie respecteert.

Als onderdeel van Thailand's onafhankelijkheid en modernisering, waren de culturele mandaten die Phibun in het leven heeft geroepen erop gericht om het land minder te laten beïnvloeden door China. Het nieuwe nationale gerecht ontkwam gewoonweg niet aan zijn banden met China, want roerbakgerechten en noedels zijn beide Chinese praktijken. 

Zoals met bijna alles wat er in Thailand gebeurt, zijn de Thais in staat geweest om het toch een eigen draai te geven, het uniek te maken en tevens passend bij deze “koninklijke speeltuin“. Bij de vervaardiging van de meest opmerkelijke Thaise gerechten is er geen smaak meer op de achtergrond aanwezig. Kruidige, zure, zoete, zoute en bittere smaken verschijnen allemaal in hetzelfde gerecht op de voorgrond, Pad Thai is daarbij geen uitzondering. Palmsuiker maakt het zoet, de beroemde Thaise chili geeft het gerecht zijn kruidigheid en tamarinde helpt om het zowel zoet als zout/zuur te maken.


De authentieke Pad Thai van Bangkok 

Nadat de Pad Thai de bijnaam van het nationale gerecht had gekregen, duurde het niet lang voordat het in het hele land erg populair werd. Naast de heerlijke smaak was het gemakkelijk en snel te koken en i.v.m. het frituurproces bij andere gerechten werd het als hygiënischer beschouwd. De Pad Thai werd serieus gepromoot door Phibun, die zelfs zo ver ging dat sommige buitenlandse verkopers, waaronder Chinezen, verboden werd om buitenlandse levensmiddelen te verkopen. Daarnaasr werden er Thaise recepten en voedselkarren uitgedeeld.


De hedendaagse Pad Thai 

Tegenwoordig is het Thaise Pad Thai overal in Thailand te vinden. Van de bergen in het noorden tot de drukke straten van Bangkok ontbreekt het niet aan dit populaire gerecht. Pad Thai wordt meestal gekookt met garnalen en tofu, maar er zijn verschillende varianten, zoals met kip, rundvlees, of een vegatarische versie. Wat uw voorkeur ook mogen zijn, ga ervoor zitten eet en geniet van deze heerlijke maaltijd bij Manola te Brussel, u waant zich gewoonweg in Thailand.

Ontdek de echte smaken van Thailand bereid door getalenteerde koks die de traditie waarborgen en respecteren. Restaurant Manola te Brussel nodigt u uit voor een onvergetelijke en smaakvolle ontdekkingsreis door de Thaise keuken.Thaise smaken - Thaise keuken restaurant in Brussel