MANOLA THAI

Thaise keuken restaurant in Brussel

Som Tom Salade: Manola Brussel

20.08.2019
Som Tom Salade: Manola Brussel

Wat is Som Tam salade?

Som Tam salade is een Thaise papaja salade. Zoals de meeste Thaise gerechten triggert Som Tam de smaakpapillen met zijn zoete, kruidige, zoute en zure elementen.

Som Tam salade wordt geserveerd in restaurants en markten door heel Thailand echter, heeft elke regio een andere versie van het gerecht.

Over het algemeen wordt deze salade in Thailand bereid in het bijzijn van de klant. Niet iedereen is gewend aan de pittige smaak van de Thaise keuken, maar vraag de chef-kok gerust om pepers te gebruiken.

De oorsprong van de Som Tam salade 

In Laos, Cambodja en Vietnam behoren verschillende soorten papaja salades tot de basisvoedingsmiddelen. Volgens sommigen is het gebruik van groene papaja's in salades afkomstig uit Laos, de noordoostelijke buur van Thailand. Groene papaja salade staat in Laos bekend als Tam Maak. Daarnaast wordt er in dat gebied vaak aubergine aan papaja salade toegevoegd en wordt er in plaats van vissaus gefermenteerde vispasta gebruikt.

De theorie dat groene papaja salade afkomstig is uit Laos verklaart waarom Som Tam salade zo populair is in Isaan. Isaan is namelijk de grootste en meest noordelijke regio van Thailand en deelt zijn grens met Laos.

De Isaan is gewend om zich te laten inspireren door de Laotiaanse keuken. In beide keukens vindt men dan ook kleefrijst, ingemaakte krabben, olijven, tamarindesap en vis in overvloed. Andere delen van Thailand geven de voorkeur aan zoetere ingrediënten en rijst met fijne jasmijn.

De Som Tam salade heette oorspronkelijk Tam Bak Hoong in Lao Isaan-dialect. Bak hoong betekent "papaja" en Tam betekent "gehamerd". Gezien de manier waarop het wordt gemaakt, is het in ieder geval logisch dat groene papaja salade "geplette papaja" wordt genoemd.

Toen migrantenarbeiders Isaan verlieten naar Bangkok, deelden ze hun liefde voor groene papajasalade. Het recept is in de loop der jaren geëvolueerd en heeft gaandeweg de Thaise naam Som Tam gekregen.

Welk (bij)gerecht past goed bij Som Tam salade?

Een unieke combinatie van ingrediënten maakt Som Tam even geurig als smakelijk. Het kan als hoofdgerecht of als bijgerecht dienen. Meestal worden vis en gegrilde kip toegevoegd aan Som Tam, maar sommige chef-koks serveren Som Tam liever met soft-shell krabben of kippenvleugels.

Som Tam salade wordt bijna altijd geserveerd met kleefrijst. Kleverige rijst staat erom bekend de kruidigheid van hete pepers te minderen.

Hoe maak je Som Tam salade?

Ingrediënten :

-5 Thaise rode pepers

-3 teentjes knoflook, fijngehakt

-1/2 kopje geraspte wortelen

-Een handvol cherrytomaatjes

-1/4 kopje geroosterde pinda's en noten

-Een eetlepel vissaus

-Een eetlepel palmsuiker

-Een theelepel gedroogde garnalen

-Het sap van een limoen

-Een onrijpe papaja

Meng de Thaise pepers en knoflook met behulp van een vijzel en stamper. Maal de ingrediënten fijn terwijl u de vissaus, de gedroogde garnalen en het limoensap toevoegt. Blijf gedurende enige tijd de saus fijn stampen in de vijzel. Het laatste ingrediënt in Som Tam saus is palmsuiker. De saus is pas gereed zodra de palmsuiker volledig is opgelost.

Traditionele Som Tam recepten vereisen een onrijpe papaja. Onrijpe papaja's hebben namelijk een licht zoete smaak in vergelijking tot de overheersende zoete smaak van rijpe papaja's. De zoetigheid van de papaja balanceert de smakelijke Som Tam saus. Onrijpe papaja's geven daarnaast ook een knapperige textuur aan de salade.

Kies een groene papaja aan de buitenkant. Over het algemeen bevatten deze iets minder vruchtvlees t.o.v. een rijpe papaja. De binnenkant van de papaja zal lichtgroen of wit zijn en de kleine witte parelachtige zaden zullen pas zwart kleuren zodra de vrucht rijp is. 

Schil de papaja met een mes of aardappelschiller. Verwijder de papajazaden. Spoel het geschilde fruit af om het overtollige zuur te verwijderen.

Na het hakken van de papaja, schraap je voorzichtig het oppervlak van de vrucht af met je hakmachine. Het moet er ongeveer uitzien als papaja chips, vergelijkbaar met de papaja chips die gewoonlijk wordt gebruikt in een koolsalade. 

De Som Tam salade is vers op zijn lekkerst en zal daarmee velen een fantastische smaaksensatie laten beleven! 

Met liefde en toewijding bereidt onze chef-kok 5 dagen per week authentieke Som Tam salades. Ontdek daarom de echte Thaise smaken bereid door getalenteerde koks die de traditie respecteren. Het beste Thaise restaurant Manola te Brussel nodigt u uit om authentieke Thaise gerechten te ontdekken en te delen.  

Ontdek de echte smaken van Thailand bereid door getalenteerde koks die de traditie waarborgen en respecteren. Restaurant Manola te Brussel nodigt u uit voor een onvergetelijke en smaakvolle ontdekkingsreis door de Thaise keuken.

Thaise smaken - Thaise keuken restaurant in Brussel
Thaise keuken restaurant in Brussel

Pad Thai: een eenvoudig, fijn en heerlijk gerecht

28.07.2019
Pad Thai: een eenvoudig, fijn en heerlijk gerecht

Vind dit gerecht in het beste Thaise restaurant van Brussel: Manola.

Pad Thai het hoofdgerecht van de Thaise keuken. U kunt het overal in Thailand vinden, het is betaalbaar en is meestal gekookt en geserveerd binnen enkele minuten. Als toerist in het land van de glimlach mag dit gerecht niet worden overgeslagen. Hieronder kort de geschiedenis van dit heerlijke gerecht.


Aan het eind van de jaren dertig kwam Plaek Phibunsongkhram, of Phibun, aan de macht in Thailand. Veel veranderingen werden doorgevoerd omdat het land zich aanpaste aan de nieuwe leider die het land wilde verwesteren. Hij probeerde dit op verschillende manieren te doen, bijvoorbeeld door de naam van het land te veranderen van Siam naar Thailand. Daarnaast besloot hij een wedstrijd te organiseren om het nieuwe nationale gerecht van Thailand te bepalen, om,zo op een andere manier het land te transformeren in de hoop de identiteit en cultuur te definiëren. Het resultaat: de Pad Thai.


Manola's Pad Thai is uitzonderlijk omdat het de strikte Thaise traditie respecteert.

Als onderdeel van Thailand's onafhankelijkheid en modernisering, waren de culturele mandaten die Phibun in het leven heeft geroepen erop gericht om het land minder te laten beïnvloeden door China. Het nieuwe nationale gerecht ontkwam gewoonweg niet aan zijn banden met China, want roerbakgerechten en noedels zijn beide Chinese praktijken. 

Zoals met bijna alles wat er in Thailand gebeurt, zijn de Thais in staat geweest om het toch een eigen draai te geven, het uniek te maken en tevens passend bij deze “koninklijke speeltuin“. Bij de vervaardiging van de meest opmerkelijke Thaise gerechten is er geen smaak meer op de achtergrond aanwezig. Kruidige, zure, zoete, zoute en bittere smaken verschijnen allemaal in hetzelfde gerecht op de voorgrond, Pad Thai is daarbij geen uitzondering. Palmsuiker maakt het zoet, de beroemde Thaise chili geeft het gerecht zijn kruidigheid en tamarinde helpt om het zowel zoet als zout/zuur te maken.


De authentieke Pad Thai van Bangkok 

Nadat de Pad Thai de bijnaam van het nationale gerecht had gekregen, duurde het niet lang voordat het in het hele land erg populair werd. Naast de heerlijke smaak was het gemakkelijk en snel te koken en i.v.m. het frituurproces bij andere gerechten werd het als hygiënischer beschouwd. De Pad Thai werd serieus gepromoot door Phibun, die zelfs zo ver ging dat sommige buitenlandse verkopers, waaronder Chinezen, verboden werd om buitenlandse levensmiddelen te verkopen. Daarnaasr werden er Thaise recepten en voedselkarren uitgedeeld.


De hedendaagse Pad Thai 

Tegenwoordig is het Thaise Pad Thai overal in Thailand te vinden. Van de bergen in het noorden tot de drukke straten van Bangkok ontbreekt het niet aan dit populaire gerecht. Pad Thai wordt meestal gekookt met garnalen en tofu, maar er zijn verschillende varianten, zoals met kip, rundvlees, of een vegatarische versie. Wat uw voorkeur ook mogen zijn, ga ervoor zitten eet en geniet van deze heerlijke maaltijd bij Manola te Brussel, u waant zich gewoonweg in Thailand.

Ontdek de echte smaken van Thailand bereid door getalenteerde koks die de traditie waarborgen en respecteren. Restaurant Manola te Brussel nodigt u uit voor een onvergetelijke en smaakvolle ontdekkingsreis door de Thaise keuken.Thaise smaken - Thaise keuken restaurant in Brussel
Thaise keuken restaurant in Brussel

Thais straatvoedsel

12.02.2019
Thais straatvoedsel

Street Food is een essentieel onderdeel van ons Thaise DNA!

In Bangkok kunt u bijna 24 uur per dag eten! De street food stands zijn net zo gemakkelijk terug te vinden op straat, als op de nachtmarkten in Thailand. De prijs? Tussen 40 en 80 baht (dat is omgerekend tussen de 1-2 euro)! Niet veel dus voor allerlei lekkere gerechten. De must-have is de PAD THAI (gebakken noedels die iedereen kent), de SATAY KAI (die kleine gegrilde kipspiesjes met pindasaus), SOM TAM (kruidige groene papajasalade) en allerlei soorten noedelsoepen. 

Voor de zoete kleine lekkernijen is er een brede selectie van kant-en-klaar vers gesneden fruit of andere typische desserts zoals de heerlijke bananenpannenkoeken. Liefhebbers van de authentieke Thaise keuken mogen deze ervaring niet missen tijdens hun

reis!

Ontdek de echte smaken van Thailand bereid door getalenteerde koks die de traditie waarborgen en respecteren. Restaurant Manola te Brussel nodigt u uit voor een onvergetelijke en smaakvolle ontdekkingsreis door de Thaise keuken.Thaise smaken - Thaise keuken restaurant in Brussel