MANOLA THAI

Thaise keuken restaurant in Brussel

Som Tom Salade: Manola Brussel

20.08.2019
Som Tom Salade: Manola Brussel

Wat is Som Tam salade?

Som Tam salade is een Thaise papaja salade. Zoals de meeste Thaise gerechten triggert Som Tam de smaakpapillen met zijn zoete, kruidige, zoute en zure elementen.

Som Tam salade wordt geserveerd in restaurants en markten door heel Thailand echter, heeft elke regio een andere versie van het gerecht.

Over het algemeen wordt deze salade in Thailand bereid in het bijzijn van de klant. Niet iedereen is gewend aan de pittige smaak van de Thaise keuken, maar vraag de chef-kok gerust om pepers te gebruiken.

De oorsprong van de Som Tam salade 

In Laos, Cambodja en Vietnam behoren verschillende soorten papaja salades tot de basisvoedingsmiddelen. Volgens sommigen is het gebruik van groene papaja's in salades afkomstig uit Laos, de noordoostelijke buur van Thailand. Groene papaja salade staat in Laos bekend als Tam Maak. Daarnaast wordt er in dat gebied vaak aubergine aan papaja salade toegevoegd en wordt er in plaats van vissaus gefermenteerde vispasta gebruikt.

De theorie dat groene papaja salade afkomstig is uit Laos verklaart waarom Som Tam salade zo populair is in Isaan. Isaan is namelijk de grootste en meest noordelijke regio van Thailand en deelt zijn grens met Laos.

De Isaan is gewend om zich te laten inspireren door de Laotiaanse keuken. In beide keukens vindt men dan ook kleefrijst, ingemaakte krabben, olijven, tamarindesap en vis in overvloed. Andere delen van Thailand geven de voorkeur aan zoetere ingrediënten en rijst met fijne jasmijn.

De Som Tam salade heette oorspronkelijk Tam Bak Hoong in Lao Isaan-dialect. Bak hoong betekent "papaja" en Tam betekent "gehamerd". Gezien de manier waarop het wordt gemaakt, is het in ieder geval logisch dat groene papaja salade "geplette papaja" wordt genoemd.

Toen migrantenarbeiders Isaan verlieten naar Bangkok, deelden ze hun liefde voor groene papajasalade. Het recept is in de loop der jaren geëvolueerd en heeft gaandeweg de Thaise naam Som Tam gekregen.

Welk (bij)gerecht past goed bij Som Tam salade?

Een unieke combinatie van ingrediënten maakt Som Tam even geurig als smakelijk. Het kan als hoofdgerecht of als bijgerecht dienen. Meestal worden vis en gegrilde kip toegevoegd aan Som Tam, maar sommige chef-koks serveren Som Tam liever met soft-shell krabben of kippenvleugels.

Som Tam salade wordt bijna altijd geserveerd met kleefrijst. Kleverige rijst staat erom bekend de kruidigheid van hete pepers te minderen.

Hoe maak je Som Tam salade?

Ingrediënten :

-5 Thaise rode pepers

-3 teentjes knoflook, fijngehakt

-1/2 kopje geraspte wortelen

-Een handvol cherrytomaatjes

-1/4 kopje geroosterde pinda's en noten

-Een eetlepel vissaus

-Een eetlepel palmsuiker

-Een theelepel gedroogde garnalen

-Het sap van een limoen

-Een onrijpe papaja

Meng de Thaise pepers en knoflook met behulp van een vijzel en stamper. Maal de ingrediënten fijn terwijl u de vissaus, de gedroogde garnalen en het limoensap toevoegt. Blijf gedurende enige tijd de saus fijn stampen in de vijzel. Het laatste ingrediënt in Som Tam saus is palmsuiker. De saus is pas gereed zodra de palmsuiker volledig is opgelost.

Traditionele Som Tam recepten vereisen een onrijpe papaja. Onrijpe papaja's hebben namelijk een licht zoete smaak in vergelijking tot de overheersende zoete smaak van rijpe papaja's. De zoetigheid van de papaja balanceert de smakelijke Som Tam saus. Onrijpe papaja's geven daarnaast ook een knapperige textuur aan de salade.

Kies een groene papaja aan de buitenkant. Over het algemeen bevatten deze iets minder vruchtvlees t.o.v. een rijpe papaja. De binnenkant van de papaja zal lichtgroen of wit zijn en de kleine witte parelachtige zaden zullen pas zwart kleuren zodra de vrucht rijp is. 

Schil de papaja met een mes of aardappelschiller. Verwijder de papajazaden. Spoel het geschilde fruit af om het overtollige zuur te verwijderen.

Na het hakken van de papaja, schraap je voorzichtig het oppervlak van de vrucht af met je hakmachine. Het moet er ongeveer uitzien als papaja chips, vergelijkbaar met de papaja chips die gewoonlijk wordt gebruikt in een koolsalade. 

De Som Tam salade is vers op zijn lekkerst en zal daarmee velen een fantastische smaaksensatie laten beleven! 

Met liefde en toewijding bereidt onze chef-kok 5 dagen per week authentieke Som Tam salades. Ontdek daarom de echte Thaise smaken bereid door getalenteerde koks die de traditie respecteren. Het beste Thaise restaurant Manola te Brussel nodigt u uit om authentieke Thaise gerechten te ontdekken en te delen.  

Ontdek de echte smaken van Thailand bereid door getalenteerde koks die de traditie waarborgen en respecteren. Restaurant Manola te Brussel nodigt u uit voor een onvergetelijke en smaakvolle ontdekkingsreis door de Thaise keuken.

Thaise smaken - Thaise keuken restaurant in Brussel