MANOLA THAI

Thaise keuken restaurant in Brussel

Thaise gerechten per regio

22.09.2019
Thaise gerechten per regio

Er zijn honderden Thaise gerechten. De Thaise keuken staat bekend om zijn kruidigheid en om zijn evenwicht tussen de vijf basissmaken in elk gerecht of gedurende de hele maaltijd - kruidig, zuur, zoet, zout en bitter (optioneel).

 De Thaise keuken staat ook bekend om het royale gebruik van verse (in plaats van gedroogde) kruiden en specerijen en vissaus. Elk Thais gerecht heeft meer dan 3-4 smaken. De ingrediënten in elk gerecht harmoniseren niet alleen alle smaken, maar maken het ook heerlijk smakelijk.

Traditioneel hebben Thaise koks en gezinnen meestal veel tijd nodig om de ingrediënten te bereiden en te koken, dus samenwerking en teamwork zijn nodig om een gezinsmaaltijd te bereiden. Het proces van de Thaise keuken verklaart het Thaise leven: de tradities, gewoontes en cultuur.

Er waren veel Thaise families waarin familieleden in een warme en intieme relatie samenleven. In de keuken hebben Thaise familieleden als team hun steentje bijgedragen. Zo hielpen kinderen bij de bereiding van curryschotels met lichte taken zoals het snijden van basilicumblaadjes en konden volwassenen kokosnoot drukken en pepers en specerijen pletten.

Hoewel het wordt beschouwd als een unieke keuken, zou de Thaise keuken nauwkeuriger worden omschreven als vier regionale keukens die overeenkomen met de vier belangrijkste regio's van het land: Noord, Noordoost (of Isan), Centraal en Zuid. Elke keuken heeft soortgelijke levensmiddelen of levensmiddelen die zijn afgeleid van die van de buurlanden.

Centraal-Thailand
Centraal-Thailand staat bekend om zijn gematigde smaak met kruiden en suiker. De meeste kokosmelk curry's zijn afkomstig uit centraal Thailand. Bijvoorbeeld, Kaeng Kaew Wan (groene curry), Tom Yam (pittige zure soep), Tom Kha (kokosmelk soep), Panang Curry (droge rode curry).

Noord-Thailand
Noord-Thaise gerechten zijn licht van smaak, met een beetje kruiden, niet topzout en de meeste zijn suikervrij. De meest populaire gerechten zijn Sai-ua (Noord-Thaise worsten), Nam-Prig Ong (varkensgehakt en tomatenpuree), Kaeng Kare (vegetarische curry) en Cape Moo (Som Tam (papajasalade) is een gerecht uit het noordoosten).

Noordoost (of Isan)
De keuken van Noordoost-Thailand (of Isan) is sterk beïnvloed door Laos. Bijvoorbeeld, Lap en Tom Sabb. Traditioneel zeer pittige en sterk smakende gerechten, die laten zien dat Noordoost-Thais houdt van sterke smaken met pepers, zout, kruiden en specerijen.

Zuid-Thailand
Het zuiden staat bekend om een zeer sterke smaak van voedsel met pittige kruiden, zoals kurkuma, en heeft de neiging om kokosmelk te bevatten. Bijvoorbeeld Kaeng Leang, Kaeng Tai-pla en Kua Kling.

In feite heeft Thais eten altijd verschillende soorten groenten als hoofdingrediënt. Ze zijn te vinden in veel kerriegerechten met of zonder kokosmelk, roerbakken, in salades en met chilipasta. Aangezien de ingrediënten in de Thaise voeding kleine hoeveelheden vet en vlees bevatten, hebben de Thaise mensen het geluk dat hun vetinname veel lager is dan die van de meeste westerlingen.

Veel van de populaire gerechten die in Thailand worden geconsumeerd, zijn van oorsprong Chinese gerechten die door de Chinese emigratie naar Thailand zijn gebracht. Deze gerechten zijn onder andere Jok (rijstsoep), Kway teow (noedelsoep), Khao Kha Moo of Moo Pa-loh (varkensstoofpot, met of zonder rijst) en Khao Mun Gai (gekookte kip op licht gestoomde rijst). De Thais hebben deze gerechten echter aangepast en gemodificeerd om ze aan te passen aan de lokale Thaise smaak.

Waarom is de Thaise keuken een internationale favoriet?

Niet alleen de unieke smaak van elk gerecht, maar er zijn ook andere redenen waarom de Thaise keuken populair is onder buitenlanders. Decoratie, de Thaise keuken heeft een aantrekkelijke decoratie die eetlust opwekt. Zo is Thais fruit- en groentesnijwerk een kunst die in de keuken is geïntroduceerd, waardoor je gefascineerd raakt door de delicate bereiding. Bovendien heeft Thaise voeding zowel voedings- als medicinale waarden, verkregen uit ingrediënten zoals groenten, specerijen en kruiden en zonder kunstmatige smaakstoffen. Daarnaast kan Thais eten in harmonie met ander voedsel worden genomen, bijvoorbeeld Pad Kaprao als spaghettisaus, en Nam-prig Pao, chilipasta, als broodbeleg of broodbeleg.

De wijsheid, kunst en cultuur van het Thaise volk worden vertaald naar de Thaise keuken. Het onthult de kenmerken van het Thaise volk: hun delicate smaak, discipline, gedragsregels, artistieke smaak en menselijke relaties. De Thaise keuken gaat dus niet alleen over eten, het is ook een kunst om te leren.

Vind de echte Thaise smaken bereid door getalenteerde chef-koks die de traditie respecteren. Het beste Thaise restaurant Manola Brussels nodigt u uit om het echte Thaise eten te ontdekken en te leren kennen.
Restaurant Manola - Thaise keuken restaurant in Brussel