De Manola restaurants presenteren de oorsprong van de Thaise lekkernijen, in Brussel. De Thaise keuken wordt gekenmerkt door kruidige specerijen en warme smaken en is beïnvloed door de Aziatische landen als China en India en andere landen en streken als het naburige Birma, Laos, Cambodja en Maleisië. Het resultaat is een interessante mix van de regionale verschillen maar ook in de variatie, door geografie en sociale groepering.
Manola restaurants I, II en III bieden Thaise gerechten zoals u ze vandaag de dag in Thailand kunt terugvinden, met de nadruk op respect voor traditie. Net als bij de Chinese en Japanse keuken is het belangrijk om smaken, texturen, kleuren en bereidingswijzen in balans te brengen, zodat ze elkaar aanvullen.
In Thailand eet men met name rijst, met hun kortere graansoorten in het noorden en langere graansoorten in het zuiden. Er is een grote diversiteit aan gerechten in dit tropische land door geografische ligging met bergen en lange kusten. Thailand kenmerkt zich ook door een lange en rijke geschiedenis aan stabiliteit, een grote moderne hoofdstad en haar levendige landelijke gebieden.
De Thaise keuken staat bekend om zijn gevarieerde curry gerechten en omvat een breed scala aan kruiden met veel citrussmaken zoals kurkuma (sinaasappelkruid), citroengras, vers fruit, koriander, galangal (hele hete gember), dille, munt, basilicum met anijs, sjalotjes rode pepers, knoflook en de Thaise vissaus ‘nam pla’. Rijst, rijstnoedels, tarwenoedels en mung bean (garen) noedels ook wel bekend als ‘glasnoedels’, eet je dus als bijgerecht. De toppings zijn o.a. strozwammen, gemalen pinda’s, curry en verschillende soorten bananen. Er wordt hierbij geen gebruik gemaakt van ingedikte maïszetmeel sausjes maar droge voedingsmiddelen dat is gemengd met kookvocht en aan de rijst wordt toegevoegd.
De Thaise keuken maakt gebruik van verschillende kooktechnieken en kent vier basisvoedingsmiddelen in de Thaise keuken, die kunnen worden onderverdeeld in
vier verschillende categorieën:
rijst en noedels;
vis en zeevruchten;
groenten en fruit;
vlees en gevogelte.
Thaise rijst en noedels in het hartje van Brussel in de Manola restaurants
De Thaise mensen verbouwen al sinds het begin van hun geschiedenis rijst en hoewel Thailand veel juwelen bevat, kan geen enkele edelsteen concurreren met de witte parel rijst die in de meeste delen van het land in overvloed wordt geproduceerd. Het heeft zelfs hongersnood in de geschiedenis van Thailand, weten te voorkomen. Het is de stok van het leven, de standaard waarmee alle
welzijn wordt gemeten.
Een Thai zal niet vragen: ‘heb je geluncht?’ Maar hij of zij zal vragen: ‘heb je rijst gegeten?’
In mei, onder het symbolische voorbeeld van de koning, gaan Thaise boeren de velden in om het onkruid te wieden en zich klaar te maken voor het ploegen. Zodra de eerste regenbuien vallen, die ook meestal in mei plaatsvinden, wordt de rijst in kleine kwekerijen gezaaid en zorgvuldig onderhouden. In het moesseizoen groeit de scheut van een plant snel en worden de jonge planten uit de kwekerij gehaald om op het veld te worden verplant. De oogst vindt plaats in januari. De overheid heeft daarnaast ook nog een efficiënt irrigatiesysteem opgezet, dat in sommige gebieden een tweede oogst heeft opgeleverd.
Onder de vele soorten rijst heeft Thailand een bijzonder fijne soort langkorrelige rijst, de zogenaamde jasmijnrijst, die vaak bestemd is voor de export. De rijst wordt gekookt in zoutvrij water, om de pikantheid van de gerechten in balans te brengen. Het geheim van deze perfecte rijst is de hoeveelheid water die gebruikt wordt. Het waterniveau in de pan moet zich in een eenheid boven de rijst bevinden, al het water moet tijdens het koken worden geabsorbeerd zodat de rijst stevig en zacht blijft. Korte, kleverige rijst, ook wel ‘kleef rijst’ genoemd, is de favoriet van de bergbewoners en de Issan groeperingen, die in het noordoosten van het land wonen. Elders wordt het meestal gebruikt in desserts.
Thais koken heeft over het algemeen meer rijst nodig voor een maaltijd. Zo heb je ook de Khao Phad (gebakken rijst) gerechten die zijn gemengd met kip, ham, garnalen of eieren en op smaak gebracht met knoflook, ui en basilicum. Ingrediënten kunnen worden fijngehakt, in plakken gesneden of geplet, voordat ze worden gemengd met de Khao Phad.
Het beste gereedschap om rijst te bakken is een wok (een diepe, kegelvormige pan), die gemakkelijk verkrijgbaar is in de Aziatische winkels. Hoog vuur is vereist en de rijst moet goed worden gemengd met de ingrediënten van de kruiden wat dan kan leiden tot spattende en indringende geuren.
In Thailand is de keuken gunstig gelegen in een klein open houten schuurtje en de wind waait er sterke geuren uit waar in het Westen, een efficiënte afzuigkap in de keuken een geschikt alternatief zal zijn.
Khao phad wordt bereid als 1 gerecht terwijl de gewone rijst wordt geserveerd met een selectie van vlees, vis en groenten.
Thailand biedt, net als andere Aziatische landen die ook beïnvloed worden door de Chinezen, veel noedelspecialiteiten met een grote verscheidenheid aan soorten noedels. Zo heb je rode bonennoedels, rijstnoedels en tarwemeelnoedels, met of zonder eieren. Ze zijn allemaal te vinden in heerlijke recepten, op verschillende manieren gekookt en gecombineerd met verschillende ingrediënten. Manola biedt u haar authentieke gerechten met Thaise rijst van topkwaliteit.
Kom en geniet van een uitzonderlijke culinaire ervaring dankzij de getalenteerde Thaise chef-koks in onze Manola I-II en III restaurants.
Vis en zeevruchten in het hartje van Brussel in Manola restaurants
De liefde van Thaise gemeenschap voor vis en zeevruchten is geboren uit de vrijgevigheid van de natuur. De kustlijn langs de Andamanse Zee en de Golf van Thailand is lang met grote rivieren, vol met allerlei vissoorten.
De stromen van noord naar zuid door het land en een labyrint van kanalen doorkruist de vlakte. Overal zijn vissers te zien die hun netten gooien, trekken en slepen om geld te verdienen en voedsel te verkrijgen.
Landbouwers beschouwen hun klongs (irrigatie- en transportkanalen) als belangrijke
eiwitbronnen voor de verrijking van de rijst, die ze verbouwen. Thaise vissers varen het hele jaar door.
De vis in Thailand komt het meest uit de overvloedige zeeën, meren en rivieren die het land heeft. Ze gebruiken garnalen, inktvis, krabben en ontelbare soorten vis in hun keuken. In de buurt van een badplaats, wordt elke bezoeker aangemoedigd om te genieten van verse zeevruchten en lokale bereidingswijzen.
Onze Thaise Manola restaurants in Brussel bieden verse visgerechten met authentieke Thaise smaken!
Thaise groenten, hier in het hartje van Brussel, in onze Manola restaurants
Neem Thais koken in uw verbeelding en u zult denken aan alle aroma smaken en knapperige groenten, geserveerd in een rijke, romige kokossaus.
In de meeste Thaise gerechten proeft u de typische smaken van gember, knoflook, limoen en kokosmelk. En, in tegenstelling tot de meeste Aziatische gerechten, worden de meeste Thaise gerechten gekookt in een saus die meer op soep lijkt. In Manola zult u de aroma’s van deze heerlijke Thaise groenten terugvinden zoals Thaise basilicum, kaffir limoenblaadjes, citroengras, gember, knoflook, limoen en smakelijke waterspinazie.
Thais vlees en gevogelte, in het hartje van Brussel, hier in onze Manola restaurants
Net als bij andere Aziatische landen, is het duidelijk dat de Thaise bevolking een grote liefde en voorkeur heeft voor varkensvlees en kip. Varkensvlees en kip overheersen, omdat ze heerlijk zijn in honderden verschillende gerechten en hoewel Thailand koeien en buffels heeft, worden ze niet veel gegeten in de Thaise keuken. Veel westerlingen zullen ‘Penang Beef’ bijvoorbeeld, waarschijnlijk in een minder aanbod terugvinden.
Ontdek de echte Thaise smaken bereid door getalenteerde koks, die de traditie respecteren. Het beste Thaise restaurant “Manola Brussels” nodigt u uit om echte Thaise gerechten te ontdekken en met u te delen.